Maximaal rendement van uw zonnepanelen, dat wilt u toch ook?

Factoren die het rendement van zonnepanelen beïnvloeden zijn:

 

1. De locatie: wellicht een open deur, maar in Italië schijnt de zon vaker en is de zonne-instraling intensiever dan in Nederland. Vanzelfsprekend dat een zonnepaneel in Italië meer rendement oplevert dan in Nederland. Toch is het niet helemaal zo zwart-wit. In Italië is de temperatuur ook hoger en is het vaker stoffiger, wat het technisch rendement van de zonnepanelen op haar beurt negatief beïnvloedt. Het koelere en winderige klimaat in Nederland is dus zo gek nog niet.

 

2. De hellingshoek en oriëntatie: zonnepanelen die op het Zuiden gericht en 36 graden geheld zijn, vangen de meeste loodrechte zonne-instraling op. Bij daken die op het Westen of Oosten liggen, is het rendement van zonnepanelen daarentegen hoger met een kleinere hellingshoek van 10 of 15 graden.

 

3. De schaduwval: voor alle zonnepanelen geldt dat het rendement aanzienlijk afneemt naarmate zonnepanelen in maanden Maart tot Oktober gedeeltelijk of helemaal in de schaduw liggen. Door op platte daken voldoende ruimte tussen de rijen zonnepanelen te houden, voorkomt u dat zonnepanelen in elkaars schaduw liggen.

 

4. De samenstelling van de verschillende onderdelen in het systeem: de meeste zonnepanelen die nu worden toegepast, zijn opgebouwd uit cellen van silicium. Een natuurproduct dat op verschillende manieren kan worden toegepast waardoor er nu zonnepanelen op de markt zijn met uiteenlopende eigenschappen. Zo zijn er bijvoorbeeld hoog en laag rendement zonnepanelen. Het zorgvuldig afstemmen van de aaneenschakeling(en) van deze zonnepanelen op de omvormer, het montagemateriaal, de bedrading en de beveiliging, waarbij ook nog eens rekening wordt gehouden met de voorgaande drie beschreven factoren, zorgt ervoor dat u het maximale rendement uit uw zonnepanelen haalt.

 

De veelvoud aan factoren die van invloed zijn op het rendement van zonnepanelen maakt dat iedere situatie uniek is en vraagt om een specialist die maatwerk levert. Althans, de Solar Engineers zien het als hun taak de diverse mogelijkheden en onmogelijkheden laagdrempelig en volledig aan hun klant te presenteren, zodat de klant voor hem of haar de juiste keuze kan maken. Want naast het rendement van zonnepanelen is bijvoorbeeld de esthetiek ook heel belangrijk. Voor degenen die reeds in het bezit zijn van zonnepanelen en het rendement ook graag maximaliseren? Houd de opbrengsten van de zonnepanelen via de bijgeleverde monitoring geregeld in de gaten en ontdoe uw panelen eens per jaar met een krasvrije doek of borstel en (osmose)water van het vuil wat er niet is afgespoeld.