Wat is flashdata en waar staan de afkortingen voor?

Bij de aankoop van zonnepanelen is het verstandig om bij uw installateur te vragen om de zogenaamde flashdata.
Dit is een tabel waarbij per serienummer is aangeduid wat de werkelijke capaciteit is.

 

Bij de aankoop van zonnepanelen is het verstandig om bij uw
installateur te vragen om de zogenaamde flashdata. Vanuit Solar Engineers leveren wij dit standaard aan in een systeemdocument en is deze data is ook altijd opvraagbaar bij ons.

 

De flashdata worden weergeven in een tabel waarbij voor elke zonnepaneel met een uniek serienummer o.a. wordt aangegeven wat het werkelijke vermogen is. Zie hier een voorbeeld:

Voorbeeld tabel met flashdata

 

Het serienummer geeft ook aan uit welke productie batch de panelen komen. Het is belangrijk dat de zonnepanelen uit dezelfde batch komen.

 

Er kunnen verschillen in het vermogen en de eigenschappen zitten. Dit kan bij het gebruik van zonnepanelen uit verschillende batches in 1 systeem tot zogenaamde mismatch verliezen leiden of kleur verschillen in een full black systeem.

 

Dat willen we natuurlijk voorkomen en daarom is het belangrijk dat de panelen uit dezelfde batch komen. Daarnaast kun in de kolom PMPP altijd zelf nagaan dat het zonnepaneel ook minimaal het vermogen heeft dat op de ‘’doos’’ van het paneel stond bij aankoop.

 

U kunt onder de materiaal omschrijving de precieze naam van de panelen vinden.

 

Isc en Uoc worden gebruikt om het theoretische vermogen te berekenen.

 

Uoc is de kortsluitspanning dit is de spanning die gemeten word als de stekkers niet met elkaar verbonden zijn.

 

Pmpp (soms ook POWER) geeft de Wattpiek van de panelen aan.

 

Impp is de werkelijke ampere, de stroom die loopt op het maximum power point.

 

Pmpp en Impp worden gebruikt om het werkelijke vermogen te berekenen.

 

FF is Fillfactor dit geeft de verhouding tussen het theoretisch maximale vermogen en het werkelijk vermogen. Hiermee kan je weer wat over de kwaliteit van het paneel zeggen. Een fillfactor boven de 75% is goed en alles boven de 80% zeer goed. Een fillfactor onder de 70% zou slecht zijn. De panelen die door Solar Engineers geleverd worden hebben allemaal minimaal een fillfactor boven de 75%.

 

Lees nu ook: