Waarom heeft een omvormer een bepaald vermogen terwijl het totale vermogen van de panelen veel hoger is?

Dit komt omdat wij uitgaan van de meest optimale configuratie. Een grotere omvormer is niet alleen duurder, maar deze produceert over het jaar gezien soms minder stroom dan een kleinere omvormer, omdat naarmate een omvormer minder belast wordt hij ook minder efficiënt wordt. 

Daarom wordt er vaak voor gekozen om een omvormer onder te dimensioneren. Simpel gezegd wil dit zeggen dat de omvormer dus minder vermogen heeft dan de zonnepanelen. 

Over het algemeen wordt de meeste opbrengst behaalt als de vermogensverhouding van de omvormer en de zonnepanelen tussen de 85% en de 110% ligt. Binnen deze grenzen bent u verzekerd van de maximale opbrengst en levensduur van de omvormer. 

 

WAAROM ONDER DIMENSIONEREN?

Klimaat Nederland

Door het weer en de zon instraling in Nederland halen zonnepanelen zelden hun maximale vermogen. Zelfs op een uitzonderlijk zomerse dag behalen zonnepanelen in Nederland vaak maar 80-85% van hun maximale vermogen. In de maanden waarop de vermogens relatief laag is zijn de totale opbrengsten zelfs vaak het hoogst.

 

Effectiviteit omvormer

Omvormer hebben een bepaalde effectiviteit. Een relatief kleinere omvormer komt sneller in het hogere rendement, wat bijdraagt aan een betere effectiviteit van de omvormer.

 

Opstartspanning

De omvormer bepaalt zodra het licht wordt hoe de instraling is en of er energie opgewekt kan worden. Hierbij is de opstartspanning belangrijk. Kleinere omvormers hebben over het algemeen een lagere opstartspanning en starten dus sneller op.

 

Kosten aanschaf omvormer

Kleinere omvormers zijn gunstiger geprijsd dan een omvormer met een zwaarder vermogen. Daarnaast is de opbrengst met een kleinere omvormer over het jaar gezien hoger, waardoor de investering in een grotere omvormer vaak geen meerwaarde heeft.

 

Kan het onder dimensioneren kwaad voor de omvormer? 

Kort antwoord: NEE. 

De omvormer bepaalt namelijk wat er gebeurt en wat het maximale vermogen is. Zolang er rekening wordt gehouden met een optimale verhouding tussen spanning en stroom kan het vermogen van de zonnepanelen nooit hoger uitkomen dan het maximale vermogen van de omvormer.