Hoeveel zoninstraling hebben we tot nu toe ontvangen?

Het is inmiddels alweer juli, dat betekent dat de helft van het jaar er alweer op zit. Omdat wij gedurende het jaar van onze klanten geregeld de vraag krijgen over de prestaties van zonnestroomsystemen en of de zoninstraling nu meer of minder is dan normaal leek dit ons een goed moment om eens even terug te kijken naar de zonnepanelen opbrengsten tot en met de maand mei.

 

In de grafiek hieronder een overzicht over de afgelopen 5 maanden ten opzichten van de normaal (10 jarig gemiddelde). Als ijkpunt nemen we de kuststrook van Zuid-Holland. Opvallend is dat februari, maart en april iets zonniger waren dan gemiddeld. Mei is daarentegen qua zonnestraling een stuk minder gunstig geweest. Dit alles staat in schril contrast met de meimaand van 2020, toen was mei met 169kWh per kWp een topmaand. Ook de maanden maart en april waren in 2020 relatief gezien significant betere maanden dan gemiddeld. Als we kijken naar de modellen die ons een forecast geven, dan kunnen we ervan uit gaan dat juli en augustus qua zonnestraling goede maanden zullen worden. Dit blijven echter moment opnames en uiteraard zijn er veel factoren die een rol spelen in de uiteindelijke resultaten. Mocht het bijvoorbeeld ook heel warm worden dan gaat de efficiency van de zonnepanelen naar beneden en zal de opbrengst hierdoor weer lager uitvallen.

 

Al met al kunnen we voor nu dus concluderen dat 2021 beter is dan de normaal, maar minder goed uit de startblokken is gekomen dan 2020. Tussen de verschillende provincies zijn overigens wel duidelijke verschillen merkbaar. Zo lag in Nood-Holland in mei de opbrengst maar iets beneden de normaal en pakte daarmee beter uit voor Noord-holland dan voor de kuststrook van Zuid-Holland.