Kan ik de opbrengst van mijn omvormer aflezen op mijn slimme meter?

Misschien is het u wel eens opgevallen dat de hoeveelheid opgewekte energie door uw zonnestroomsysteem op de display van uw omvormer niet overeenkomt met de terug geleverde energie die uw slimme meter aangeeft.

 

Wij leggen u graag uit waar dit verschil vandaan komt.

 

De omvormer

De omvormer zet gelijkstroom om naar wisselstroom, waarna de elektriciteit gebruikt kan worden, of teruggeleverd kan worden aan het elektriciteitsnet. Daarnaast communiceert de omvormer vaak met een app waardoor u als eigenaar van een zonnestroomsysteem direct zicht heeft op de bruto stroomproductie.

 

De slimme meter

De slimme meter is een digitale meter in een modern jasje die uw energieverbruik op afstand uitleest en doorstuurt naar uw energieleverancier. Hierdoor is het dus niet meer nodig om handmatig uw meterstanden door te geven.

 

Behalve dat de slimme meter de hoeveelheid verbruikte stroom (en gas) bijhoudt,  is op de meter ook zichtbaar hoeveel zelf opgewekte stroom je aan het stroomnet terug levert. Dit is terug te zien op het hiervoor ingerichte telwerk van de slimme meter.

 

Waar zit nou het verschil?

Waar de omvormer de totale stroomproductie laat zien, registreert de slimme meter enkel de zelf opgewekte stroom minus uw directe verbruik. Het totaal aan opgewekte energie zal dus nooit zichtbaar zijn op de slimme meter.

 

Is er een mogelijkheid om dit wel geheel inzichtelijk te krijgen?

De Smart Energy Meter van SMA* is een goed voorbeeld van een oplossing voor intelligent energiebeheer.

 

 

Hierboven ziet u het verbruik van een huishouden (met zonnepanelen is dit niet zichtbaar op de slimme meter) en daarnaast de hoeveelheid energie die wordt afgenomen van het net (op de slimme meter wordt dit weergegeven op het verbruik telraam).

 

Grafiek 2 laat zien hoeveel energie er wordt opgewekt (niet zichtbaar op slimme meter) en hoeveel hiervan weer wordt verbruikt (niet inzichtelijk op slimme meter). Als laatste is zichtbaar hoeveel  van de zelf opgewekte energie wordt terug geleverd aan het net.

 

Omdat de Smart energy Meter alle gegevens met betrekking tot zonnestroomopwekking, netafname en terug levering en deze deelt met uw omvormer, zorgt dit voor optimale energie-monitoring, een effectief verbruik- en batterijbeheer en een betrouwbare begrenzing van het werkelijke vermogen.

 

Heeft u een ander type omvormer of wilt u graag meer informatie?

Onze Solar Engineers helpen u graag verder.

 

 

Neem contact op

 

 

*
De SMA Energy Meter kan alleen gebruikt kan worden in combinatie met de SMA Sunny Home Manager.