Overstappen van energieleverancier, waar moet je op letten?

Door over te stappen naar een andere energieleverancier, kunt u wellicht veel geld besparen. Het is daarom verstandig om verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Als u zonnepanelen heeft kan dat soms wat lastiger zijn. Wij leggen u graag uit hoe het werkt.

 

Salderen en terugleververgoeding

De stroom die u heeft afgenomen bij de energieleverancier wordt op de jaarrekening verrekend met de stroom die u heeft teruggeleverd. Deze verrekening wordt salderen genoemd. Het kan voorkomen dat u meer stroom opwekt dan dat u verbruikt. U ontvangt dan een terugleververgoeding van de leverancier.

 

Energiecontracten vergelijken

Op vergelijkingssite Pricewise kunt u nu ook energiecontracten vergelijken als u zonnepanelen heeft. Hoe werkt dat overstappen precies? Als eerste vult u uw verbruik in. Geef vervolgens aan dat u zonnepanelen heeft en vul in hoeveel kWh u daarmee opwekt. Weet u dat niet? Dan kunt u ook gewoon invullen hoeveel zonnepanelen u heeft, dan wordt er een schatting gemaakt. Op basis van de hoeveelheid stroom die u verbruikt én opwekt, krijgt u een overzicht te zien van alle energiecontracten. De goedkoopste deal staat bovenaan.

 

Wanneer overstappen?

Met zonnepanelen is het moment waarop u overstapt erg belangrijk. De kans is namelijk groot dat u zomers meer stroom opwekt dan u verbruikt. De vergoeding die u krijgt voor de stroom die u teruglevert is soms wel drie keer zo laag als het tarief dat u aan de energieleverancier betaalt als u stroom afneemt. Het is dus voordeliger om de stroom die u opwekt zélf te verbruiken. Stap dus over op een moment waarop het verschil tussen de stroom die u opwekt en de stroom die u afneemt klein is.

 

Voorschotbedrag kan hoger zijn

Als u zonnepanelen heeft, neemt u minder stroom af. Uw jaarkosten zullen dan ook lager zijn. Dit ziet u echter niet altijd direct terug in het voorschotbedrag dat u per maand betaalt aan de energieleverancier. Dit voorschotbedrag wordt namelijk bepaald op basis van het energieverbruik in uw woning in de afgelopen drie jaar. U kunt het voorschotbedrag vaak wel door de energieleverancier naar beneden laten bijstellen. En u betaalt uiteindelijk alleen voor de stroom die u daadwerkelijk afneemt.

 

Zonnepanelen aanschaffen

Heeft u nog geen zonnepanelen, maar wil u deze wel graag aanschaffen? Doe dan de dakscan. U ziet dan direct wat de opbrengsten van zonnepanelen zullen zijn op uw dak. Als u stroom wilt gaan terugleveren met uw zonnepanelen, bent u wettelijk verplicht om dit via energieleveren.nl te melden bij uw netbeheerder. Deze laat vervolgens weten of uw meter hier geschikt voor is. Is dit niet het geval? Geen probleem. Dan komt uw netbeheerder gratis een slimme meter installeren.