Salderen voor eigenaar zonnepanelen in 2022 voordeliger dan verwacht, energiebelasting minder snel omlaag

De energiebelasting op elektriciteit gaat in 2022 minder snel omlaag dan verwacht: met 0,24 eurocent per kilowattuur. Dat is goed nieuws voor eigenaren van zonnepanelen want hierdoor mogen zij (via de salderingsregeling) meer salderen dan verwacht.

De energiebelasting op elektriciteit in de eerste schijf zou in 2022 met 0,36 eurocent en in 2023 met 0,35 eurocent verlaagd worden. De daadwerkelijke verlaging van de energiebelasting op elektriciteit is voor 2022 met 0,24 eurocent per kilowattuur in de eerste schijf tot en met 10.000 kilowattuur nu bijna een derde lager dan in 2019 aangekondigd.

 

Afbouw salderingsregeling

De salderingsregeling blijft (zoals deze nu is opgesteld) gehandhaafd tot 1 januari 2023. Vanaf dan wordt deze geleidelijk afgebouwd. Dat wil zeggen dat het voordeel dat huishoudens en bedrijven ontvangen op hun energiebelastingen – in ruil voor het terug leveren aan het net – elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk wordt dat voordeel 0 en ontvang je alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de terug geleverde zonnestroom. Dat zal in 2031 het geval zijn. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, zal het op de lange termijn ook zeker zonder subsidie financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Vanaf 2023 zal ieder huishouden en bedrijf met zonnepanelen automatisch meegaan met de afbouw van salderen, zonder daar iets voor te hoeven doen.