Thuisaccu’s in een nieuw jasje of kleine saldeer wondertjes?

Donderdag 30 april lanceerde Tesla de PowerWall, een thuisaccu voor het opslaan van zonnestroom. Volgens Tesla CEO Elon Musk is de Tesla PowerWall “the missing link” in een overgang naar een wereld met alleen maar duurzame energie.

 

Hoe werkt de Tesla PowerWall?

De Tesla PowerWall komt in 2 versies. Een 10kWh “weekly cycle” accu deze moet 3500 dollar kosten en is bedoeld als een echte back-up accu. Daarnaast komt er ook een 7 kWh “daily cycle” accu deze moet 3000 dollar kosten en is bedoeld als een accu voor dagelijks gebruik (denk aan zonnepanelen). Beide types kunnen worden uitgebreid door meerdere accu’s naast elkaar te hangen. Dit kan tot een maximale capaciteit van 90 kWh, dat is genoeg om een normaal gezin voor 10 dagen van stroom te voorzien.

 

Voordeel bij het salderen van zonnestroom?

Op dit moment dient het traditionele stroomnet nog als accu voor de meeste zonnepanelen bezitters. De stroom die overdag als overschot wordt teruggeleverd aan het net kun je ‘s avonds weer afnemen van het net. De PowerWall werkt als accu volgens hetzelfde principe. De energie die je niet nodig hebt sla je op voor gebruik op de momenten dat je het wel nodig hebt. Tesla visualiseert dit erg mooi in de afbeelding hieronder:

 

Met de aanschaf van een PowerWall is er in Nederland nog niet een direct financieel voordeel te behalen. Wanneer je nu al zou kiezen voor een PowerWall doe je dat om een bepaalde mate van onafhankelijkheid ten opzichte van de energiebedrijven te verwerven of om je in te dekken tegen stroomuitval.

 

Is Tesla PowerWall uniek?

De Tesla PowerWall is niet uniek. Er bestaan al verschillende alternatieve systemen en er zijn dit jaar ook al een paar interessante alternatieven op de markt gekomen. De Tesla PowerWall heeft wel een interessante prijsstelling. De Accu is tot 60% goedkoper dan vergelijkbare oplossingen. Daarnaast zijn ze bij Tesla er erg goed in om dit soort technologische innovatie te presenteren en in de markt te zetten. Zie hier het filmpje van de nu al legendarische keynote van Elon Musk waarin hij de PowerWall presenteert. Dat het filmpje indruk heeft gemaakt bewijzen de eerste verkoopcijfers, binnen een paar dagen na de presentatie is de PowerWall met de reservering van 38.000 stuks al uitverkocht tot midden 2016. Wil je zelf een Tesla PowerWall hebben dan moet je nog even wachten dus. Het is ook nog niet bekend wanneer de PowerWall voor de Europese markt beschikbaar wordt. Alternatief zou je kunnen kiezen voor de PowerStation van Panasonic. Dit model is identiek aan de PowerWall en is al 3 jaar via Panasonic in Japan op de markt. Panasonic en Tesla werken al een tijd samen aan de ontwikkeling van accu’s dus wat dat betreft is het niet vreemd dat Tesla nu ook met een eigen versievan een thuisaccu komt. De Powerstation zal eerder in Europa op de markt komen dan de PowerWall.

 

SolarWatt komt in juni met de MyReserve

Interessanter is het echter om nog even tot juni te wachten, want dan komt SolarWatt met de MyReserve. Dit is het antwoord van BMW op Tesla. BMW en SolarWatt zijn Tesla zelfs te slim af want dit model komt eerder op de Europese markt dan de PowerWall.

 

In 2012 presenteerde SolarWatt op de Intersolar in München de SolarWatt Energy Solution. Destijds ging het om een accu met een capaciteit van 9,2kWh die gebruikt kon worden in combinatie met een zonnestroomsysteem. Nu 3 jaar later presenteren ze op dezelfde beurs in München de MyReserve. Op dit moment zijn er nog geen verdere details bekend over het systeem van SolarWatt. SolarWatt is één van de beste producenten van zonnepanelen. Mede doordat ze deze reputatie hebben kijken wij met spanning uit naar de presentatie van de MyReserve. Wanneer er meer bekend is over de MyReserve van SolarWatt, dan zullen we jullie er uiteraard van op de hoogte stellen.

Lees ook: Solar Engineers en SOLARWATT garanderen investering in zonne-energie

Lees meer:

Duitse thuisaccu we zijn niet de enige die er geloven
Is BMW de Europese Tesla en Stefan Quandt de Europese Elon Musk
SolarWatt lanceert in juni thuisaccu voor de Nederlandse en Duitse markt

 

Thuisaccu’s in een potentieel wel heel interessant nieuw jasje

Vooralsnog zullen zowel de thuisaccu van Tesla als die van SolarWatt nog niet direct voor een revolutie zorgen in Nederland. Dit kan echter wel snel veranderen de komende jaren. Zeker als in 2017 de regels omtrent het salderen door minister Kamp opnieuw beoordeeld zullen worden. Voor nu betekent dit dat de thuisaccu’s dus nog niet direct een saldeer wonder zijn. Het jasje waarin de accu’s zijn gestoken is wel interessant en zeker met de software toepassingen en de Apps die er mee samen werken, denken wij dat thuisaccu’s op den duur onmisbaar worden in het verduurzamen van onze energiehuishouding.