Kan ik met mijn VvE ook zonnestroom gaan opwekken?

Zonnestroom opwekken is niet alleen voor huiseigenaren met een eigen dak interessant, het is ook mogelijk voor mensen die binnen een VvE eigenaar zijn van eenzelfde dak. Hiervoor is wel een officieel besluit van (een meerderheid van) alle leden van de VvE voor nodig. Bij een besluit, zijn er een aantal opties mogelijk:

 

Optie 1 Zonnestroom voor alle leden in de VvE.

Wannneer de opgewekte elektriciteit direct naar iedere afzonderlijke elektriciteitsmeter in alle appartementen wordt gebracht, ontvangt u dezelfde vergoeding per kWh als de prijs die u betaalt voor de elektriciteit die u verbruikt. In deze constructie zijn alle appartementen via een eigen kabel aan het salderen over hun eigen elektriciteitsmeter. Technisch is deze optie altijd wel mogelijk, maar financieel niet altijd even haalbaar gezien de extra systeemeisen en installatiekosten die hiervoor bij grote complexen gemaakt moet worden.

 

Optie 2 Zonnepanelen voor het stoomverbruik van de VvE.

In veel gevallen verbruikt de VvE ook stroom. Denk hierbij aan de elektriciteit die nodig is voor het gebruik van een lift of de galerijverlichting. In deze optie wordt de stroom die door de zonnepanelen wordt opgewekt, gekoppeld aan de elektriciteitsmeter van de VvE. Dit is een momenteel veel toegepaste en vaak zeker zo rendabel alternatief voor de eerste optie om de maandelijkse bijdrage van alle VvE leden te drukken en de VvE verder te verduurzamen.

 

Optie 3 Zonnepanelen via regeling van het nieuwe Energie akkoord.

Voor situaties bij VvE’s waarbij optie 1 als 2 niet tot de mogelijkheden behoren, heeft de overheid in het nieuwe Energie akkoord (01-01-2014) een oplossing proberen aan te dragen. De oplossing uit het nieuwe Energie akkoord is als volgt. De zonnestroom wordt verkocht aan de energieleverancier van de netaansluiting van de VvE. Is deze aansluiting niet aanwezig dan zal deze moeten worden aangelegd. Door de aansluiting ontstaat het recht op een korting op de energiebelasting voor alle leden van de VvE op hun eigen verbruik via hun eigen energiemeter. Deze korting bedraagt 9,1 cent incl. BTW per opgewekte kWh van het zonnestroomsysteem. Een voorbeeld: Een VvE koopt zonnepanelen waarmee 10.000 kWh in het eerste jaar wordt opgewekt. Er zijn 5 VvE leden die allen voor 20% deelnemen aan het initiatief. Omdat er speciaal voor de zonnepanelen een nieuwe aansluiting is aangelegd, vindt er alleen teruglevering op de aansluiting plaats welke direct aan aan een energieleverancier wordt verkocht. Hier krijgt de VvE bijvoorbeeld 5 cent per kWh voor, totaal € 500,- per jaar. Die wordt verdeeld onder de  deelnemers; € 100,- per deelnemer per jaar. Daarnaast krijgt de deelnemer nog eens 9,1 cent aan energiebelasting terug via z’n eigen energieleverancier. Per deelnemer gaat dit dan om 2.000 * 9,1 ct = € 182,00. Tel hier de € 100,- bij op, dan krijgt een individuele deelnemer € 282,00 per jaar.