Hoe werken zonnepanelen?

Een zonnestroomsysteem bestaat grofweg uit 5 onderdelen:

1. Zonnepanelen;
2. Omvormer(s);
3. Montagemoteriaal;
4. Bekabeling;
5. Monitoring.

 

Zonnepanelen

De zonnepanelen zetten het licht van de zon om in een gelijkspanning. De zonnepanelen zullen het beste werken in direct zonlicht. Maar ook onder diffuuslicht (bewolking) zetten de zonnepanelen voor licht om in een gelijkspanning. Om de beste opbrengst te kunnen garanderen worden de zonnepanelen altijd op het meest gunstige dakdeel geplaatst en zo min mogelijk in de slagschaduw van eventuele objecten.

 

Omvormer(s)

Afhankelijk van het aantal zonnepanelen en de schakeling van deze zonnepanelen zijn er 1 of meerdere omvormers nodig om van de gelijkspanning een wisselspanning te maken. De wisselspanning die in de omvormers wordt gemaakt is gelijk aan die van het vaste stroomnet. Zo kan de ze zonnestroom dus direct in uw huis gebruikt worden of worden teruggelevert aan het vaste net. De omvormer(s) kunnen afhankelijk van het type op het dak bij de zonnepanlen of ergens binnen in uw huis gemonteerd worden.

 

Montagemateriaal

Als u een schuindak heeft met dakpannen dan worden de zonnepanlen op uw dak bevestigd met behulp van dakhaken met door boven op een railsysteem waarop de zonnepanelen bevestigd worden. Bij een platdak worden de zonnepanelen altijd geplaatst op een stellage die de zonnepanelen helt onder een bepaalde hoek. De optimale helling voor een dak in Nederland is 34 graden. Deze 34 graden wordt echter niet altijd aangehouden. Er zijn vaak meer panelen op een dak te plaatsen wanneer de heling minder stijl is. Daarnaast leveren zonnepanelen wanneer ze op 20 graden gehelt worden ook nog een mooi rendement op. Er zijn vele soorten montagemateriaal welke voor uw dak het meest interessant is is afhankelijk van het type dak en bedekking.

 

Bekabeling

In een zonnestroomsysteem kom je 2 type bekabeling tegen. Gelijkspanning (DC) bekabeling en wisselspanning (AC) bekabeling. Vanaf de zonnepanelen tot aan de omvormer lopen altijd 2 kabels. Het gaat om een 1 aderige + kabel en een – kabel. Vanaf de omvormer tot aan de meterkast loopt 1 kabel. Dit is een 3 aderige kabel vergelijkbaar zoals u die in huis op meerdere plekken gebruikt.

 

Monitoring

Om zeker te zijn dat het zonnestroomsysteem werkt zoals het moet werken en om de opbrengsten in de gaten te houden zit er monitoring bij een zonnestroomsysteem. De meest simpelste variant van monitoring is het schermpje op de omvormer waar bij te houden is wat de opbrengst is. Hier staan vaak ook eventuele foutmelding op mochten deze zich voor doen. Als Solar Engineers leveren we bij al onze systemen een monitoringssysteem waarmee de opbrengsten ook op computer en / of via het internet zijn uit te lezen. Dit biedt een groter gemak. Wanneer er ook via het internet wordt uitgelezen krijgt uw Solar Engineer altijd een seintje als er iets mis is met uw installatie. Zo bent u dus altijd zeker van de hoogste opbrengsten!