Wordt mijn omvormer automatisch uitgeschakeld wanneer het net te zwaar wordt belast?

Wij krijgen van klanten geregeld de vraag of hun omvormer automatisch wordt uitgeschakeld op momenten dat het net te zwaar belast wordt met zonnestroom.

 

Wij leggen u graag uit waarom dit gebeurt en hoe u dit kunt voorkomen.

 

Elke omvormer heeft een ingebouwd mechanisme dat ervoor zorgt dat de omvormer automatisch van het elektriciteitsnet wordt afgeschakeld, wanneer de omvormer buiten de zogenaamde ‘net-parameters’ komt. Deze bestaan uit: spanning, stroom, frequentie en netimpedantie. Vooral de netspanning en de frequentie van het elektriciteitsnet spelen hierbij een belangrijke rol. Normaal gesproken ligt de netfrequentie op 50 Hertz (netspanning varieert per land in Europa). In Nederland is het laagspanningsnet ongeveer 230 Volt.

De limietwaarden waarbij de omvormer zich van het net moet afschakelen, zijn wettelijk bepaald. Voor kleine installaties is dit de NEN EN 50438 norm en de Netcode Elektriciteit voor de grote installaties.

 

Omvormers en netspanning

De bovengrens van de netspanning (253 V) is een belangrijke limiet.  De omvormer wordt automatisch uitgeschakeld wanneer de, door de omvormer gemeten, netspanning boven deze waarde uitkomt.

 

Op een zonnige dag kan het dus voorkomen dat de omvormer veel vermogen wil terug leveren aan het net maar omdat er tegelijkertijd weinig stroom wordt verbruikt in het huishouden loopt de netspanning op waardoor de limietwaarde wordt bereikt en de omvormer wordt uitgeschakeld.

Daarnaast is het zo dat tegenwoordig steeds meer mensen eigenaar zijn van een zonnestroomsysteem. Al deze systemen zijn Op zonnige dagen moet alle energie die door deze systemen wordt opgewekt, maar niet verbruikt, door de dunne kabeltjes in woonwijken terug geleverd worden aan het net. Daar is het net oorspronkelijk niet op ontworpen. Uiteraard werkt het netbeheer hard om het net steeds beter hierop in te richten.

 

Als eigenaar van een zonnestroomsysteem kunt u zelf ook een bijdrage leveren.

 

  • Een van de makkelijkste manieren om dit te voorkomen is om ervoor te zorgen dat op dagen met veel zoninstraling (en uw panelen dus veel energie opwekken), u veel huishoudelijke apparaten heeft aanstaan om te voorkomen dat de netspanning te hoog oploopt. Zet bijvoorbeeld overdag de wasmachine of vaatwasser aan in plaats van ‘s avonds. Doordat deze apparaten stroom verbruiken, zakt de spanning op het net en voorkomt u dat de omvormer zichzelf uitschakelt. Er zijn tegenwoordig zelfs ‘slimme’ apparaten (denk aan wasmachines maar ook laadpalen) die stroom verbruiken om de momenten dat uw zonnepanelen stroom opwekken. Deze zijn zo in te stellen dat zij zelf het beste moment kunnen kiezen om te gaan werken.
  • Ook kan het voorkomen dat in een bepaald gebied of wijk meerdere pv-installaties op precies dezelfde fase energie invoeren, waardoor de spanning op desbetreffende fase oploopt. In dit geval kunt u nagaan of uw systeem op een andere fase aangesloten kan worden.
  • U kunt er ook voor kiezen om niet al uw energie terug te leveren aan het net maar deze op te slaan in een thuisaccu zodat u, op momenten dat er weinig zoninstraling is, toch gebruik kunt maken van de door u zelf opgewekte energie.

 

Wilt u graag meer informatie?

 

Neem contact op

 

De Solar Engineers helpen u graag.