Lightyear one: een alternatieve toepassing voor zonnepanelen

Het zal geen verrassing zijn dat de manieren om zonne-energie te benutten door middel van zonnetechnologie in de loop der jaren drastisch is veranderd. Toepassingen voor fotovoltaïsche cellen variëren nu van puur utilitair, denk aan het opwekken van energie voor gebruik in huis (d.m.v. zonnepanelen), tot handig en zelfs vermakelijk, zoals solar cookers of solar backpacks en een favorietje van de Solar Engineers, de elektrische auto zoals de Lightyear one.

 

De Lightyear One is de eerste revolutionaire zonneauto van Nederlandse bodem die zichzelf oplaadt.
En wat wij extra leuk vinden is dat de Lightyear One gebruikt maakt van SUNPOWER zonnecellen.

 

Even een kort stukje geschiedenis:
Het was 2013, de Lightyear-oprichters waren nog studenten aan de TU in Eindhoven, en bouwden een experimentele auto aangedreven door SUNPOWER Maxeon-zonnecellen om mee te racen in de World Solar Challenge. Drie passagiers reden meer dan 3.000 kilometer door Australië met een indrukwekkende gemiddelde snelheid van 75 km/u. Hun zonnewagen presteerde veel beter dan de rest en zodoende gingen ze naar huis met de winst! Hierna volgde nog een overwinning in 2015 en kreeg hun “winnend” partnerschap met SunPower steeds meer vorm.

 

Lex Hoefsloot, co-Founder en CEO van Lightyear vertelde over een openbaring die hij had tijdens de lange, intense race door Australië. “We realiseerden ons dat we een conceptauto hadden ontworpen en gebouwd die werkte en schaalbaar was”. “We wisten dat het mogelijk was om een ​​gezinsauto op zonne-energie te bouwen, en we waren klaar om die uitdaging aan te gaan”

 

SunPower- oprichter Dr. Richard Swanson had tijdens dezelfde wedstrijd maar dan twintig jaar eerder een vergelijkbaar aha-moment. Een met SunPower uitgeruste zonnewagen – de Honda Dream –  domineerde de World Solar Challenge van 1993 en opende Swansons ogen voor het enorme potentieel van de technologie van zijn nieuwe bedrijf.

 

Momenten zoals deze zijn wat alle zonne-innovators samenbrengt. En hoewel ze allemaal zijn geboren om te bouwen, te streven, te strijden en te (over)winnen, ligt de ultieme beloning niet bij de finish van een slopende race in de woestijn. Het komt eerder met het besef dat het verleggen van de grenzen van de wetenschap daadwerkelijk de manier waarop onze wereld wordt aangedreven kan veranderen. En dat je zelfs met een auto, het verschil kan maken.