Heel Nederland aan de zonnestroom? Het kan! Doe mee!

Eind 2013 berichte de gerenommeerde ‘’solar market watcher’’ SolarBuzz dat de verwachte wereldwijde vraag naar zonnepanelen voor 2014 uitkomt op 49GW. Als we al deze zonnepanelen met de huidige stand van de techniek in Nederland zouden plaatsen, dan zouden alle huishoudens in Nederland hiermee 2 keer hun eigen energie kunnen opwekken. Als we naar het totaal verbruik kijken van Nederland dan is het bijna goed voor de helft van wat we nodig hebben.

Wat verbruiken we?
In NL gebruiken we in totaal ongeveer 109.000.000.000 kWh op jaar basis (bron: CBS). Wanneer we het spreekwoordelijke bierviltje erbij pakken en door rekenen of het ook echt haalbaar is om met z’n allen aan de zonnestroom te gaan, zul je versteld staan van de uitkomst.

Wat gaat dat wel niet kosten?
Stel dat we alle zonnepanalen in een keer leggen en dit kunnen doen tegen 1 euro de Wp en we de zonnepanelen optimaal kunnen plaatsen. Dan kost het €109 miljard kosten om heel Nederland onafhankelijk te maken met zonnestroom. De wijlen zonne-energie guru Hermann Scheer gaf in zijn presentaties altijd aan dat een gemiddeld Europees persoon ongeveer €3.800,- aan energie kost. Dit zijn dus niet alleen de kosten die je maakt voor de energie die je thuis verbruikt. Maar bijvoorbeeld ook de kosten voor energie om je kleren, eten e.d. te produceren. Als dit bedrag allemaal 2 jaar opsparen dan zouden we een bedrag van €121,6 miljard hebben. Hiermee kunnen we dus in ieder geval ruimschoots betalen voor duurzame opwekking van het deel dat we in Nederland verbruiken. Na deze 2 jaar hebben we wel voor een periode van 23 jaar gratis energie. Nu is dit natuurlijk een berekening op de achterkant van een bierviltje, maar het geeft wel aan dat we met een kleine verandering van onze mindset aangaande hoe we onze energie opwekken en wie we daarvoor betalen gigantisch veel kunnen besparen.

Past het?
Qua oppervlakte hebben we 699.717.948m2 nodig. Dat is 699km2, we hebben in nl alleen al 400km plat dak. Tel daar 400km2 geschikt schuin dak bij op en nog 100km2 land locaties. En we zijn er.

Kan de huidige infrastructuur het wel aan?
Er staat nu ongeveer 800Mw opgesteld, onderzoekers van het Planbureau voor de leefomgeving en DNV GL (bron?) verwachten dat in 2020 Nederland een opgesteld vermogen heeft van 4 GW. Dezelfde onderzoekers verwachten pas dat we bij 16 GW problemen gaan krijgen op ons huidige energienet. We hebben dus nog even om hier op te anticiperen met vormen van opslag en andere duurzame bronnen om deze schommelingen die instabiliteit veroorzaken op te vangen. Praktisch gezien zijn er nog wel meer problemen, maar technisch gezien zijn de problemen niet on oplosbaar. In tegendeel zelf, dit beidt een mooi beeld voor de toekomst.

Is het mogelijk om nu al mee te profiteren?

Als u vandaag in een zonnestroomsysteem investeert profiteert u direct van:

  1. 50% goedkopere stroom dan van uw energieleverancier
    2. Tenminste 3x het rendement van een spaarrekening
    3. een betere wereld voor uw dierbaren

Doe nu een dakscan: solarengineers.nl/dakscan en zie wat u kunt besparen.