Storm en Zonnepanelen

Wij krijgen geregeld de vraag of een zware storm schade kan aanrichten aan een zonnestroomsysteem. Het antwoord hierop is helaas ja.

Vooral systemen op platte daken zijn extra gevoelig voor stormschade. Waarom dit zo is en wat u er zelf tegen kunt doen, leggen wij graag uit.

 

Schuindak of platdak-systeem?

Over het algemeen zijn er 2 montage mogelijkheden: montage op een schuin dak en de montage op een plat dak. Systemen die op een schuin dak gemonteerd worden betreffen in de meeste gevallen installaties op een pannendak. Hierbij worden de panelen bevestigd aan een rails, en deze worden weer gemonteerd op dakhaken. Deze dakhaken worden helemaal achter de daklatten bevestigd, waardoor deze heel stevig vast zitten. Hierdoor zouden de panelen zelfs bij windsnelheden tot wel 150Km/h moeten blijven zitten.

 

Zonnepanelen die op een plat dak worden geplaatst worden meestal op consoles gemonteerd (en dus niet bevestigd aan het dak zelf). Het gebruik van ballast en het afdichten van de constructie zou ervoor moeten zorgen dat de wind niet onder de panelen kan slaan en zodoende het systeem kan beschadigen. Voor zowel platte daken als schuine daken is de stuwdruk per m² het belangrijkste om rekening mee te houden. Doordat er bij een storm vanuit verschillende posities wind kan circuleren, kan het gebeuren dat de panelen als het ware omhoog gezogen worden.

 

Wat kunt u zelf doen om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op storm:

 

Aanschaf van een zonnestroomsysteem:

Wij kunnen dit niet genoeg benadrukken: let niet alleen op de kosten en het materiaal van de zonnepanelen, maar let ook goed op de kwaliteit van het montagesysteem. Controleer altijd of het montagesysteem voor de zonnepanelen is getest en voorzien van garanties en/of certificaten.

 

Verzekering:

Zorg er altijd voor dat u uw zonnestroomsysteem verzekert. Schade aan uw zonnepanelen kan daardoor snel en gemakkelijk via uw verzekering worden afgehandeld. Goed om te weten is dat niet alle stormschade aan zonnepanelen altijd verzekerd wordt. Laat u daarom vooraf goed informeren, zodat u niet voor onnodige verrassingen komt te staan.

 

Controleer uw zonnestroomsysteem:

Check na een storm (of elke andere extreme weersomstandigheid) altijd of er schade is aan uw dak. Het is mogelijk dat er door de storm een dakpan is losgeraakt (dit kan invloed hebben op uw systeem). Het kan ook gebeuren dat panelen zijn verschoven of, in het ergste geval, van uw dak zijn gewaaid. Maak eerst foto’s van de schade, zodat u bewijs heeft, en neem vervolgens zo snel mogelijk contact op met uw verzekeringsmaatschappij.

 

Bij Solar Engineers worden alle zonnestroomsysteem ontworpen en geïnstalleerd volgens alle officiële normen en richtlijnen. Zodoende bieden wij de zekerheid dat door Solar Engineers opgeleverde systemen zelfs tegen de zwaarste stormen bestand zijn.

Overweegt u ook om zonnepanelen aan te schaffen, en wilt u graag meer informatie?
Neem contact op

 

De Solar Engineers helpen u graag.