Stralende zon, tropische hitte en strakblauwe lucht, zijn dit de ideale omstandigheden om veel energie op te wekken?

Bron foto: Unsplash

 

Dat het aankomende dagen tropisch warm wordt is u waarschijnlijk niet ontgaan, toch produceren zonnepanelen niet evenveel elektriciteit op elke zonovergoten tropische dag. Hoe het kan en wanneer uw zonnepanelen de meeste energie opwekken leest u in dit artikel.

 

We zouden verwachten dat zonnepanelen rond de langste dag de meeste energie opwekken. De dagen zijn lang, het is tropisch warm buiten met een strakblauwe lucht en de temperatuur ligt rond de 29 graden. Toch zijn dit niet de meest ideale omstandigheden voor zonnepanelen. De straling die van de zon komt voorziet de aarde van een enorme hoeveelheid energie. Gemiddeld wordt op aarde jaarlijks 1370 kWh per vierkante meter ingestraald.

Zonnepanelen werken het meest efficiënt bij een lagere temperatuur. Een stralende zonnige en koude dag in maart of april is dan ook perfect voor de opbrengst van je zonnepanelen.

 

 

Wat gebeurd er met de panelen en tropische warmte

In tegenstelling tot wat de stralende zon doet vermoeden, is het geen topweek voor zonnepanelen. Bij ideaal weer voor duurzame energie is het rond de 20 graden, staat er een koel briesje en is er veel zon. Tijdens een hittegolf schijnt de zon veel, al deze zonneschijn kunnen ook nadelen hebben, de zonnepanelen kunnen te warm worden.

Op een warme dag kunnen de temperaturen van uw zonnepanelen eenvoudig oplopen tot 65 graden. Deze temperatuur is te hoog waardoor de zonnecellen minder energie doorgeven en hierdoor minder rendement leveren.

Hoeveel rendement uw zonnepanelen inleveren hangt overigens sterk van van de temperatuur gevoeligheid van uw zonnecellen.

 

 

Zonnepanelen produceren meeste energie in de lente!

De maanden waarin zonnepanelen de meeste energie opbrengen zijn april, mei en juni. In de lente en aan het begin van de zomer is het namelijk nog relatief koel, terwijl de zon al wel heel veel uren maakt. Wist je dat mei de zonnigste maand van het jaar is? Gemiddeld over Nederland schijnt de zon in mei maar liefst 213 uur. In Juni is dat gemiddeld 201 uur. Ook juli is een hele zonnige maand, maar omdat dit de heetste maand van het jaar is, ligt de opbrengsten van zonnepanelen iets lager.

 

Andere factoren

Uiteraard is de temperatuur niet de enige factor die de productie van elektriciteit door zonnepanelen beïnvloedt. Ook stof, dauw, of een laag sneeuw verminderen de hoeveelheid energie die zonnepanelen opwekken. Zonnepanelen werken het best bij directe instraling van de zon. De opbrengst is dus het hoogst op een zonovergoten dag zonder bewolking en als de zon loodrecht op de panelen schijnt met een temperatuur van ongeveer 20 graden.

Conclusie

Zonnepanelen produceren de meeste energie op dagen met uitbundige zonneschijn, een strakblauwe en schone lucht en wanneer het koud is. Dagen met een droge noordoostenwind, waarbij schone en koude lucht vanaf de Noordpool naar ons land wordt geblazen zijn dus het beste. Dit soort dagen komen het vaakst voor in maart, april en begin mei. Weten of het komende dagen zonovergoten wordt? https://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/verwachtingen.

Wilt u ook profiteren van de extra uurtjes daglicht maar heeft u nog geen zonnepanelen?

De Solar Engineers helpen u graag.

 

Neem contact op

 

 

Lees nu ook: