VERLENGING SALDERINGSREGELING TOT 2023!

Goed nieuws voor iedereen met zonnepanelen, want de gunstige salderingsregeling is verlengd tot 2023. Bovendien komt de omstreden terugleversubsidie er definitief niet. Vanaf 2023 tot 2031 wordt het salderen langzaam afgebouwd.

 

De salderingsregeling voor zonnepanelen wordt tot 1 januari 2023 ongewijzigd voortgezet. Dat hebben minister Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) en staatssecretaris Snel (Financiën) besloten. Het blijft hierdoor voor huishoudens en MKB-bedrijven financieel aantrekkelijk om te investeren in zonnepanelen.

 

Werking van salderen

 

Salderen, hoe werkt dat eigenlijk?

Stroom die je opwekt, maar niet zelf verbruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. In ruil hiervoor zou je eigenlijk maandelijks een vergoeding moeten krijgen, maar dat is niet handig. Daarom wordt aan het eind van het jaar de balans opgemaakt. De stroom die je gedurende het jaar met je zonnepanelen hebt opgewekt wordt tegen hetzelfde tarief verrekend dan de stroom die je afneemt.

 

Wat gebeurt er na 2023?

Per 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling geleidelijk afgebouwd. Dat wil zeggen dat het voordeel dat huishoudens en bedrijven ontvangen op hun energiebelastingen – in ruil voor het terug leveren aan het net – elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk wordt dat voordeel 0 en ontvang je alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de terug geleverde zonnestroom. Dat zal in 2031 het geval zijn. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, zal het op de lange termijn ook zeker zonder subsidie financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Vanaf 2023 zal ieder huishouden en bedrijf met zonnepanelen automatisch meegaan met de afbouw van salderen, zonder daar iets voor te hoeven doen.

 

Blijven zonnepanelen een goede investering?

Zonnepanelen zijn en blijven natuurlijk een goede investering, ook wanneer de salderingsregeling wordt afgeschaft. Naast het feit dat zonnepanelen steeds goedkoper worden zijn er daarnaast ook continue ontwikkelingen gaande waardoor zonnepanelen interessant blijven. Denk dan bijvoorbeeld eens aan thuisaccu´s of de accu van een elektrische auto, waarmee je opgeslagen energie later weer gebruikt.

 

Benieuwd naar wat er voor jou mogelijk is? Doe de dakscan