Wat worden de Solar Trends van 2021

Wat worden de Solar Trends van 2021?

Zo aan het einde van het jaar kijken we bij de Solar Engineers altijd vooruit wat de trends en verwachtingen zijn voor het jaar 2021. Qua markt verwachten we dat de zakelijke markt voor zonnepanelen weer aan gaat trekken en de residentiele markt ondanks COVID19 zal blijven doorgroeien. Wel staan we met elkaar voor een aantal uitdagingen.

 

Op particulier vlak wordt natuurlijk flink gesproken over wat de uitwerking zal zijn van de salderingsregeling die er in 2023 anders uit zal zien. Op zakelijke vlak is de capaciteit op het net steeds meer een uitdaging. Wij voorzien dat in 2021 het opslaan van energie om het eigen verbruik hiervan steeds belangrijker zal gaan worden.

 

Hieraan gekoppeld zien wij de volgende trends voor 2021

 

    • Het opslaan van zonnestroom;
    • Het laden van de elektrische auto met zonnestroom;
    • Het slim managen en meten van energiestromen.

 

Wij zullen vanuit Solar Engineers ons assortiment hier verder op gaan uitbreiden en afstemmen. 

 

Zonnestroom opslaan

Op een grote schaal wordt het opslaan van stroom nu toegepast om de stabiliteit van het elektriciteitsnet te bewaken en om grote PV projecten mogelijk te maken op plekken waar de capaciteit op het net te klein is. Op kleinere schaal is het opslaan van stroom in een bijvoorbeeld een thuis accu niog niet echt (financieel) interessant. Op dit moment zien we dat dit alleen wordt toegepast bij (afgelegen) vakantiehuisjes en off-grid locaties.

 

We krijgen wel steeds meer de vraag of het zin heeft om nu al opslag aan een zonnestroomsysteem toe te voegen om zo meer eigen verbruik te creeren zodat er minder energie aan het net wordt geleverd. Dit heeft dus praktisch nog niet heel veel zin op dit moment. Erover nadenken kan wel verstandig zijn. Een eerste stap hierin kan zijn om nu al Smart Energy Systemen aan het zonnestroom systeem toe te voegen. Het verbruik en opwek patroon van uw huis wordt dan inzichtelijk. Dit maakt het naar de toekomst toe makkelijker om een opslag systeem toe te voegen.

 

Daarnaast krijgen we ook de vraag of het dan ook mogelijk is om de accu als back-up systeem te gebruiken bij stroomuitval. Dit is niet met alle opslag systemen mogelijk. Bij opslagsystemen die aan de AC zijde (wisselstroom) worden aangesloten is dit vaak wel een optie. U kunt dan bijvoorbeeld 1 groep met daarop bijvoorbeeld de TV of koelkast als bakc-up groep aanwijzen. Bij stroomuitbal zullen deze apparaten dan stroom uit de zonnepanelen of het opslag systeem betrekken. 

 

De elektrische auto laden met zonnestroom

Naast opslag verwachten wij dat het zelf laden van de elektrische auto ook steeds belangrijker gaat worden. Op straat laden wordt steeds duurder en thuis of op kantoor wordt het juist steeds belangrijker om de zelf opgewekte energie te verbruiken.

 

Door uw elektrische auto direct te laden met zonnestroom eventueel aangevuld met stroom die u beschikbaar heeft in een opslagsysteem kunt u de auto sneller laden dan u normaal zou kunnen met uw netaansluiting. Sommige klanten kiezen er voor om hun aansluiting te verzwaren, dit is dus met de nieuwe technieken die op de markt komen lang niet altijd noodzakelijk. 

 

Smart Energy Systems & Metering 

Zowel het opslaan van energie en het slim vebruiken hiervan als het efficiënt en effectief laden van een elektrische auto gaan hand in hand met slimme energie systemen. Wat ons betreft is dit een van de belangrijkste trends voor 2021. Ook als je nog niet toe bent aan een opslag systeem of het zelf laden van je elektrische auto of deze voorlopig ook nog niet verwacht te krijgen, dan heeft het al zin om een SMART ENERGY SYSTEM te laten installeren. Veel van deze systemen geven niet alleen inzicht in uw verbruik en opwek profiel, ze bieden ook de mogelijkheid om via zogenaamde domotica comfort aan uw huis toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan slimme lichtschakelaars e.d. 

 

 

Meer informatie?           Neem contact op

 

Lees hier meer over