Wereldleiders bij elkaar voor de COP26

De COP26 beter bekend als de klimaattop is vandaag in Glasgow van start gegaan.

De COP26 brengt regeringen van over de hele wereld samen om gecoördineerde maatregelen af ​​te spreken om de klimaatverandering aan te pakken. De conferentie is ook een gelegenheid voor overheden, bedrijven, lokale autoriteiten en het maatschappelijk middenveld om klimaatactie te bespreken en te demonstreren.

Honderdtwintig wereldleiders zijn afgereisd naar Glasgow om elkaar te ontmoeten, Met circa 25.000 aanwezig uit 196 landen is het één van de grootste conferenties

In Parijs is in 2015 tijdens de COP21 het Klimaatakkoord gesloten. De belangrijkste afspraak in dat akkoord is dat landen zich inzetten om de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 graden.

Iedereen wist in Parijs dat de NDC’s (Nationally Determined Contributions) ontoereikend waren, dus bouwden de Fransen in het akkoord een “ratchet clausule” waardoor landen om de vijf jaar met nieuwe toezeggingen opnieuw met elkaar aan tafel zouden moeten gaan. Die vijf jaar waren op 31 december 2020 voorbij.

Alle landen zijn aangespoord om hun NDC’s voor Cop26 te herzien in overeenstemming met een 1,5C-doelstelling, de laagste van de twee doelstellingen van Parijs. Wetenschappers schatten dat de uitstoot tegen 2030 met 45% moet zijn verminderd ten opzichte van het niveau van 2010, en van daaruit naar netto nul-emissies in 2050, willen we met z’n allen een goede kans maken om binnen de drempel van 1,5 ° C te blijven.

Nederland wordt tijdens de onderhandelingen vertegenwoordigd door de Europese Commissie namelijk:  de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen en eurocommissaris Frans Timmermans. Volgens von der Leyen is Europa goed op weg om als eerste continent klimaatneutraal te worden in 2050.

De komende weken zal moeten blijken of  andere wereldleiders zich willen verbinden aan een klimaatneutrale samenleving in 2050.