Zonnepanelen op een groendak

Steeds meer mensen kiezen voor een groendak, ookwel een sedumdak genaamd. Groen is namelijk niet alleen mooi, maar het is ook nog eens heel goed voor het milieu. Daarnaast heeft een sedumdak als bijkomend  voordeel dat het een uitstekende isolerende werking heeft, is het heel onderhoudsvriendelijk, verhoogt het de biodiversiteit en dient het als bescherming tegen uv-straling en zonnewarmte.

 

Groendak en zonnepanelen

Het is een misvatting dat men zou moeten kiezen tussen een groendak of zonnepanelen. Het tegendeel is waar, met het juiste systeem kunnen juist aanzienlijke synergie-effecten behaald worden wanneer de twee worden gecombineerd.

 

Voordelen van het combineren van zonnepanelen en een groendak:

 

  • De prestaties van zonnepanelen zijn afhankelijk van de temperatuur van de modules en de omgevingstemperatuur van de lucht. De vuistregel is: “hoe warmer de module, hoe minder de prestatie”. Zonnepanelen worden namelijk flink warm door zonnestraling. Een heet dakoppervlak zoals een grinddak dus niet bijdragen aan de prestaties van een systeem. In combinatie met een groendak zullen zonnepanelen echter beter presteren. Door het verkoelende effect dat wordt veroorzaakt door verdamping op plantniveau, is de temperatuur van de omgevingslucht koeler en verbeteren fotovoltaïsche cellen hun prestaties.

     

  • Een groendak maakt de installatie van A-frame panelen eenvoudiger. Het groendakelement zorgt voor de ballast om de A-frames en panelen op hun plaats te houden. Het gecombineerde gewicht zorgt voor de ballast die het zonne-energiesysteem nodig heeft om windbelasting op te vangen. Dankzij dit ballastprincipe zijn doorboringen van het dakmembraan, die normaal nodig zijn voor de verankering van standaard zonne-energiesystemen niet nodig.

     

  • Zonnepanelen vergroten ook de diversiteit van groene daken doordat er verschillende schaduwplekken ontstaan voor organismen om te leven. Veel planten en dieren, vooral insecten, geven de voorkeur aan schaduwrijke plekken en kunnen daarom normaal gesproken niet overleven op “kale”  levende daken. Door deze schaduwgebieden toe te voegen, neemt het aantal soorten dat op het dak kan overleven toe. Hierdoor ontstaat een ‘habitatmozaïek’, waardoor een grotere verscheidenheid aan vegetatie kan gedijen, wat op zijn beurt een breder scala aan vlinders, bijen, kevers en andere soorten aantrekt.

 

 

Heeft u al een sedumdak en wilt u graag zonnepanelen?

 

Neem contact op

 

De Solar Engineers helpen u graag.