Wanneer lever je terug en wat is salderen?

In een huis zonder zonnepanelen komt stroom enkel je huis in (via het net) en gaat er dus niet uit. Met zonnepanelen verandert dit want dan wek je ook zelf energie op. Soms zelfs meer dan je daadwerkelijk verbruikt. Elke keer wanneer je meer energie opwekt dan je verbruikt, lever je het overschot terug aan het net. Deze situatie noemen we terugleveren. Je bent op dat moment dus zelf energieleverancier.

 

Met behulp van een slimme meter en een monitoringssysteem kun je zien hoeveel van de door jouwzelf opgewekte stroom je weer terug aan het net hebt geleverd.

 

Wat is salderen?

Stroom die je opwekt, maar niet zelf verbruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. In ruil hiervoor zou je eigenlijk maandelijks een vergoeding moeten krijgen, maar dat is niet handig. Daarom wordt aan het eind van het jaar de balans opgemaakt. De stroom die je gedurende het jaar met je zonnepanelen hebt opgewekt wordt tegen hetzelfde tarief verrekend als de stroom die je afneemt. Salderen is alleen mogelijk wanneer de elektriciteit via dezelfde aansluiting teruggeleverd wordt als waarmee u elektriciteit geleverd krijgt. Daarnaast zijn deze regels alleen van toepassing voor kleinverbruikers. Hiervoor mag uw elektriciteitsaansluiting niet groter zijn dan 3×80 Ampère.

 

Om te kunnen salderen moet uw elektriciteitsmeter registreren hoeveel je afneemt van het net en hoeveel je teruglevert. De netbeheerder is verplicht om ervoor te zorgen dat u daarvoor een geschikte meter heeft. Wanneer uw meter niet geschikt is, kan bij de netbeheerder een nieuwe meter aangevraagd worden. De oude meter wordt dan vervangen door een slimme meter.

 

Vooralsnog  is de overheid van plan om per 1 januari 2023 de salderingsregeling geleidelijk af te bouwen. Dat wil zeggen dat het voordeel dat huishoudens en bedrijven ontvangen op hun energiebelastingen – in ruil voor het terug leveren aan het net – elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk wordt dat voordeel 0 en ontvang je alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de terug geleverde zonnestroom. Dat zal in 2031 het geval zijn. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, zal het op de lange termijn ook zeker zonder subsidie financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Vanaf 2023 zal ieder huishouden en bedrijf met zonnepanelen automatisch meegaan met de afbouw van salderen, zonder daar iets voor te hoeven doen.

 

Heeft u vragen?

 

Neem contact op
De Solar Engineers helpen u graag.